Central Park

Vind 49 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor New York

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd New York bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Amerikanen feest en wanneer zijn de winkels geopend? GaSamen voorbereid op reis met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Voor politie, brandweer en ambulances bel je in de gehele Verenigde Staten 911.

Bijzonderhedenomhoog

Visum - Voor het reizen naar New York dient u een aanvraag voor reistoestemming (het ESTA-formulier) in te dienen. Sinds september 2010 dient u te betalen voor het ESTA-formulier. De kosten hiervoor zijn $ 14,- per aanvraag en dienen direct betaald te worden per creditcard. Voor meer informatie over het ESTA-formulier of om het formulier in te vullen.

Rookverbod - Al jarenlang is roken verboden in alle overdekte publieke plaatsen, waaronder de horeca, maar ook in bedrijfsauto's.

Feestdagenomhoog

1 januari: Nieuwjaar
21 januari: Martin Luther King`s Birthday
12 februari: Lincoln`s Birthday
18 februari: Washington`s Birthday
27 mei: Memorial Day
4 juli: Independence Day
2 september: Labor Day
14 oktober: Columbus Day
11 november: Veteran`s Day
26 november: Thanksgiving
25 december: Kerstmis
31 december: Oudjaarsavond

Klimaatomhoog

In New York heerst een landklimaat. De winters zijn er koud en vaak sneeuwt het er ook behoorlijk. De zomers zijn warm en vochtig met temperaturen van 25 tot 30 graden. Wanneer de beste periode is om New York te bezoeken, is eigenlijk afhankelijk van je eigen voorkeuren. New York in de wintermaanden is een plaatje op zich en veel mensen vinden dit een geweldige periode om de stad te bezoeken. Heb je liever mooi weer en goede temperaturen, dan is het (late) voorjaar of najaar aan te raden. Kun je goed tegen hoge temperaturen, dan is de zomer natuurlijk ook aan te raden!

Openingstijdenomhoog

Als wereldstad zijn de winkels in New York bijna het hele jaar door geopend. Doorgaans zijn de grote winkelketens geopend van 10:00 - 21:00 van maandag t/m zaterdag en van 11:00 tot 17:00 of 18:00 op zondag. Ook op feestdagen blijven veel winkels open, behalve op de belangrijkste dagen, zoals Thanksgiving en Kerst. De grote supermarktketen als Wal-Mart en Meijer zijn het hele jaar door geopend, behalve op 25 december.

Tijdzoneomhoog

New York loopt 5 uur achter op de GMT, en Nederland loopt 1 uur voor. Dit houdt in dat het in New York altijd 6 uur vroeger is dan in Nederland, ook tijdens de zomertijd.

Valutaomhoog

Het wettige betaalmiddel in de Verenigde Staten is de Dollar ($). Eén dollar bestaat uit honderd centen. Deze centen heb je in verschillende grootheden:

  • Quarter (25 cents)
  • Dime (10 cents)
  • Nickel (5 cents)
  • Penny (1 cent)

Overigeomhoog

Gehandicapten

New York is zeer goed toegankelijk voor gehandicapten. Ook het openbaar vervoer is goed aangepast aan rolstoelgebruikers. Toch zijn nog niet alle stations aangepast. De bussen in New York zijn voorzien van liften, zodat rolstoelgebruikers eenvoudig gebruik kunnen maken van de bus. Daarnaast krijgen zij bij veel ritten korting.

Ook bij veel theaterproducties en musicals krijgen mensen met een lichamelijke handicap korting. Veel theaters beschikken ook over infrarood gehoortoestellen voor mensen met een slechter gehoor. Ook musea in New York zijn goed toegankelijk en zijn vandaag de dag nog steeds aan verbetering onderhevig.

Vervoer

In het centrum

In de stad

New York is een stad waar je gemakkelijk doorheen kunt lopen en alles is makkelijk te vinden. Om het iedereen gemakkelijk te maken, heeft de stad een gigantisch uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Het meest gebruikt zijn de bussen en metro's, maar er zijn ook duizenden taxi's en limousines om je door New York te vervoeren. Zelfs fietsen is een optie in deze wereldstad.

Bus
In New York rijden bijna 5000 bussen over meer dan 200 routes. Waar je je ook bevindt, er is altijd wel een busstation in de buurt. Een kaartje voor de MTA bus kost $2,25 en kan alleen betaald worden met muntgeld. Zorg er dus altijd voor dat je losgeld bij je hebt, de buschauffeur wisselt namelijk niet. Ben je van plan om vaker gebruik te maken van het MTA, dan is een Unlimited RideMetroCard een goede optie. 

Metro
De metro is een snelle en goedkope manier om door de stad te reizen. De metro's rijden 24 uur per dag en vertrekken circa elke 5 minuten. Er zijn zo'n 470 stations en 26 lijnen. Dit zijn er meer dan welk metrosysteem ter wereld! De kosten voor de metro zijn hetzelfde als voor de bus, ca. $2,25 per rit. Daarnaast kan ook de MetroCard voor de metro aangeschaft worden. 

Vooraf bij jouw reservering kun je meteen een MetroCard bij boeken, erg handig en gemakkelijk!

Taxi
Taxi's zijn overal te vinden en rijden altijd met de meter aan. De kosten werken iets anders dan in Nederland, omdat in New York de mile gebruikt wordt in plaats van de kilometer. Je betaalt $2,50 voor de eerst 1/3e mile en vervolgens $0,40 voor elke 1/5e mile daarna. Dit is vergelijkbaar met ca. $1,50 per kilometer. Daarnaast betaal je $0,40 per minuut als de taxi stilstaat. Daarnaast zijn er tunnels en bruggen in New York waarvoor tol betaald moet worden. Dit wordt bij het eindbedrag opgeteld, al kan het voorkomen dat je het moet betalen op het moment dat je door de tunnel of over de brug rijdt. Een kleine fooi is gebruikelijk.

Auto

Met de auto

Alleen een hotel boeken in New York? Geen probleem!

Vliegtuig

Met het vliegtuig

Dagelijks gaan er meerdere vluchten vanaf Schiphol naar New York. De reistijd bedraagt ongeveer 7 uur. Vanuit Nederland land je in de meeste gevallen op New York John F Kennedy Airport of op Newark International Airport. Binnenlandse vluchten vliegen in veel gevallen op New York LaGuardia Airport. Vanaf alle luchthavens is New York gemakkelijk met het openbaar vervoer of een taxi te bereiken.

 

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Vanaf John F. Kennedy (JFK) :

Taxi
Voor de aankomsthallen van JFK staan de wereldberoemde gele taxi's al klaar. Van en naar het centrum van Manhattan geldt een vast tarief van ca. $45,-.

Bus
De New York Airport Express Bus Service zorgt voor een verbinding tussen de Port Authority Bus Terminal (centrale busstation), het Grand Central Station (treinstation) en Penn station (metrostation). Met deze busverbinding en connecties met overige bus-, metro- en treinlijnen is elk plekje in New York bereikbaar. Ook met reguliere stadsbussen is de luchthaven te bereiken. 

New York Airport Express Bus Service onderhoudt directe verbindingen met het centrale busstation van New York (Port Authority Bus Terminal), het Grand Central Station (treinstation) en Penn Station (metrostation). Ook gewone stadsbussen verbinden de luchthaven met diverse bestemmingen in New York en verder zijn er lange-afstandsbussen naar diverse plaatsen op Long Island, Westchester, Upstate, Connecticut, New Jersey en Pennsylvania.
U kunt ook kiezen voor de Super Shuttle Manhattan, een bus die naar elke bestemming in Manhattan rijdt en je voor de deur afzet.

Vanaf Newark (EWR):
Newark Airport ligt op 3 km (2 mijl) ten zuiden van Newark en 26 km (16 mijl) ten zuidwesten van New York.

Taxi
De kosten vanaf Newark naar New York zijn afhankelijk van het deel van New York waar je heen wilt. Naar downtown en midtown Manhattan kost ca. $40-60.  East side van mid-Manhattan kost $5 extra.

Tijdens de spitsuren en in de weekenden komt er ook ca. $5 bij naar alle locaties in New York, behalve Staten Island.

Elk stuk bagage dat groter is dan 60 cm kost ca. $1,- extra. De duur van de rit is ongeveer 45 minuten.

Als je van plan bent een NYC taxi naar Newark Airport te nemen, komt er ca. $15,- toeslag bovenop.

Voor niet veel meer ( ongeveer $99,-) kun je je ook geheel in stijl naar je hotel laten vervoeren, namelijk per limousine. Kijk hier voor meer info.

 

Wijken

Bronx

Bronx

De Bronx is de enige wijk van New York die op het vasteland ligt. Manhattan en Staten Island zijn eilanden en Queens en Brooklyn maken onderdeel uit van Long Island. 24% van de Bronx bestaat uit groen. Dit is het grootste percentage groen in een stedelijk gebied in Amerika. Er is meer dan 6000 acres aan parken in de Bronx en dat is zonder het beroemde Yankee stadion.

Brooklyn

Brooklyn

Niet alleen Harlem is vernoemd naar een Nederlandse plaats. De bekende New Yorkse wijk Brooklyn is namelijk afgeleid van de Nederlandse plaats Breukelen. Dit is iets wat niet veel mensen weten, maar het is toch leuk om er even bij stil te staan als je Brooklyn binnenkomt. Brooklyn is de laatste jaren steeds meer hip en trendy geworden. Ook hier vind je leuke restaurantjes en winkeltjes.

Manhattan - Chinatown

Manhattan - Chinatown

Ten zuiden van Canal Street ligt het bruisende Chinatown. Door de jaren heen heeft deze buurt de grenzen steeds verder verlegd en zodoende trekt de buurt ook al de Lower East Side en Little Italy in. De grootste Aziatische gemeenschap van Noord-Amerika kan men hier vinden. De inwoners van Chinatown wonen in de nauwe straatjes tussen Worth en Hester en East Broadway en West Broadway.

Manhattan - East Village

Manhattan - East Village

Tijdens de 19de eeuw hadden miljonairs zoals de Astors en de Vanderbilts huizen in East Village maar met de komst van de vele Ierse, Duitse, Poolse en Joodse immigranten zagen zij zich genoodzaakt te verhuizen naar andere delen van de stad. Sindsdien wordt de buurt gekenmerkt door een grote populatie jonge mensen. Je hebt er vele discotheken en andere gelegenheden die vooral jongeren aantrekken.

 

Manhattan - Greenwich Village

Manhattan - Greenwich Village

Greenwich Village, ook bekend onder de naam West Village of de Village, is duurder en groter dan East Village. Deze buurt lijkt een beetje op een Parijse wijk en daarom is de buurt vooral populair bij kunstenaars, schrijvers, intellectuelen en non-conformisten. De buurt ziet er schitterend uit maar je moet er wel van houden. In de nauwe straatjes kom je telkens een nieuwe straat tegen die je dan weer op een andere nieuwe plek brengt.

Manhattan - Harlem

Manhattan - Harlem

Deze buurt is al een eeuw een mekka voor de Afrikaans-Amerikaanse cultuur. De buurt ontstond als Nieuw Haarlem, een afgeleide van de Nederlandse stad Haarlem. Tegen het einde van de 20ste eeuw gingen veel zwarte inwoners van New York wonen in de appartementen in Harlem. Er was veel welvaart in de buurt en in 1920 was Harlem de bekendste zwarte gemeenschap van Amerika, misschien wel van de hele wereld. In de buurt valt er genoeg te zien en te beleven. Zo kan je een bezoek brengen aan Hamilton Grange, het landhuis van Alexander Hamilton. Maar je kan er ook voor kiezen om dag naar Riverbank State Park te gaan vanaf waar je een schitterend zicht hebt op de George Washington Bridge. Op zondag moet je zeker naar de Abyssinian Baptist Church gaan. Hier worden dan de mooiste gospels gezongen. Iedereen is welkom maar vergeet niet om netjes gekleed te gaan.

Manhattan - Little Italy

Manhattan - Little Italy

Het hart van Little Italy is Mulberry Street. In de tweede helft van de 19de eeuw bereikte de Italiaanse immigratie naar New York een record. Er ontstonden Italiaanse kranten en er kwamen zelfs volledig Italiaanse kerken. Tegenwoordig wonen er minder dan 5000 Italianen in Little Italy maar de heerlijke aroma’s van vers gebakken ciabatta’s kan je er nog ruiken.

Manhattan -  Lower East Side

Manhattan - Lower East Side

Dit is de buurt waar de grootste Joodse gemeenschap van Noord-Amerika woont. In deze buurt is de kledingindustrie ontstaan. Dat kun je vandaag de dag nog duidelijk zien. Overal vind je kleine modewinkels waar je voor weinig de mooiste kleding kunt kopen. Vooral op Orchard Street kun je op zondagmiddag leuke kortingen bedingen. Deze hippe modewinkels hebben ook hippe restaurants en cafés aangetrokken. Je kunt er dus ook heerlijk je maag verwennen.

Manhattan -  Lower Manhattan

Manhattan - Lower Manhattan

Het laagste punt van Manhattan, ook wel Downtown geheten, is het punt waar de East River en de Hudson River samenkomen. Dit is ook de plek waar de stad is ontstaan. Uit de beroemdste onroerend goed deal uit de geschiedenis kwam deze stad voort. Nederlandse handelaren kochten het eiland van "Man-a-hatt-a" van de Indianen in 1621 voor een bepaald aantal goederen die een waarde vertegenwoordigden van $24. Vervolgens kreeg het de naam Nieuw Amsterdam.

Manhattan - Midtown

Manhattan - Midtown

Midtown is de bestemming van veel toeristen. De schitterende gerestaureerde Grand Central Terminal ligt in de nabijheid van het Chrysler Building, het United Nations complex, het Rockefeller Center, St. Patrick's Cathedral en de Trump Tower. Verder kun je genieten van de immens grote New York Public Library en het achterliggende Bryant Park waar in de zomer leuke evenementen worden georganiseerd. In Midtown vind je ook de wereldberoemde Fifth Avenue. Hier vind je de duurste winkels en de beste restaurants. In deze buurt ligt ook Times Square en je vind er veel theaters. Hier worden beroemde Broadway producties vertoond.
In deze buurt vind je ook enkele leuke musea. Zo is er het Museum of Television & Radio, het Intrepid Sea-Air-Space Museum en het American Craft Museum. Daarnaast kom je ook de Carnegie Hall en de Radio City Music Hall tegen. Bij een bezoek aan deze buurt moet je niet vergeten om even binnen te stappen bij het Official Visitor Information Center (810, Seventh Avenue tussen 52nd en 53rd streets). Hier kan je handige brochures en voordeelcoupons krijgen.

Manhattan - Soho & Tribeca

Manhattan - Soho & Tribeca

Op een oppervlakte van nog geen vierkante kilometer vind je in deze buurt meer dan 250 kunstgaleries, 4 musea, meer dan 200 restaurants en meer dan 100 winkels. De blokken ten zuiden van Houston (spreek uit als HOW-ston) en ten noorden van Canal zijn rijk aan schitterende warenhuizen en fabrieken. Deze voormalige bedrijfspanden zijn omgetoverd tot woonhuizen, lofts geheten. De grote ruimtes zijn vooral populair bij artiesten en beeldhouwers.

 

Manhattan - Union Square Area

Manhattan - Union Square Area

Broadway vormt een serie pleinen waarvan het eerste plein het Union Square is bij 14th Street. Op het plein wordt wekelijkse een populaire markt gehouden en tijdens de kerst kan men er leuke cadeaus kopen voor weinig geld. In deze buurt, van Park Avenue South tot aan 23rd Street, vind je de hipste restaurants en café’s van New York.

Manhattan - Upper East Side

Manhattan - Upper East Side

De goudkust van de stad New York loopt vanaf het Plaza Hotel aan de rand van Central Park op 59th Street tot aan het einde van de Museum Mile bij 105th Street. Dé bekende plek van Gossip Girl en een buurt die je zeker bezocht moet hebben. Deze buurt ruikt naar oud geld, conservatieve normen en waarden. Niet te vergeten het laten knallen van de champagne in het wereldberoemde Ritz hotel.

 

Manhattan - Upper West Side

Manhattan - Upper West Side

De Upper West Side loopt van Columbus Circle bij 59th Street naar 110th Street en wordt begrensd door Central Park West en Riverside Park. De Upper West Side wordt gescheiden van de Upper East Side door Central Park. In deze buurt wonen vooral de intellectuele en creatieve mensen.

Queens

Queens

De wijk Queens is hard op weg om een echte culturele bestemming te worden. Dit heeft de wijk vooral te danken aan het Museum of Modern Art. Andere bekende culturele instituten in de wijk zijn het Contemporary Art Center, het Isamu Noguchi Garden Museum en het American Museum of the Moving Image. Vooral het Contemporary Art Center is erg hip.

 

Staten Island

Staten Island

Deze wijk is er één van uitersten. Je kunt hier werkelijk alles beleven. Zo is er een heuse koloniale wijk waar schitterende koloniale huizen staan. Tevens vind je er de oudste kinderschool van Amerika. Dit moois vind je in Historic Richmond Town. Daarnaast heeft Staten Island haar eigen South Beach en bezit het de grootste collectie Tibetaanse kunst buiten Tibet in het Jacques Marchais Museum of Tibetan Art.